14 maart 2023

Buikklachten

Buiklachten. Time for a change!

Hippocrates is quoted as saying: “Before you heal someone, ask him if he’s willing to give up the things that make him sick.”

Deze geweldige quote van ‘de vader van de geneeskunde’ zet mij altijd aan het denken. Miljoenen Nederlanders kampen met buikklachten, spijsverteringsklachten, huidklachten of andere klachten die terug te herleiden zijn naar de spijsvertering. Veel van deze mensen zijn zich inmiddels bewust van het feit dat hetgeen dat ze eten invloed hebben. Zo zie ik mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) bewust de keuze maken om glutenvrij te gaan eten, schrappen mensen met acné bewust gepasteuriseerde melk en zie ik mensen met collitis ulcerosa de keuze maken om vegetarisch te gaan. Fantastisch om deze ontwikkelingen te zien, alleen vaak wordt het alternatief niet beter. Brood wordt ingewisseld voor glutenvrij brood. Gepasteuriseerde koemelk wordt ingewisseld voor havermelk en de stukken vlees worden ingewisseld voor vleesvervangers.

Hieronder vind je een voorbeeld van glutenvrij brood met de ingrediënten.

Glutenvrij brood AH: water, zetmeel (tapioca, aardappel), kikkererwtenmeel, voedingsvezel (psyllium, inuline), rijstebloem, 3,5% pompoenpit, 2,6% zonnebloempit, 1,7% lijnzaad, suiker, bakkersgist, verdikkingsmiddel (cellulosegom [E466]), gejodeerd zout, raapolie, appelextract, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), maltodextrine.

Hieronder vind je een voorbeeld van een vleesvervanger met de ingrediënten.

Vivera kipstuckjes: 80% gehydrateerde plantaardige eiwitten (water, 14% SOJA-EIWIT, 3% TARWE-EIWIT), plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad in wisselende verhoudingen), verdikkingsmiddel (methylcellulose), natuurlijke aroma’s, azijn, zetmeel (bevat TARWE), citrusvezels, water, zout, ijzer, vitamine B12.

Havermelk

Tja en havermelk… havermelk mag je om 3 redenen door de supermarkt gooien. Reden 1: de suikers in havermelk die tijdens het productieproces vrijkomen is moutsuiker. Moutsuiker – met een glycemische index van 105 – laat de bloedsuikerspiegel door het plafond naar de maan knallen. Reden 2: havermout bevat vaak plantaardige zaadoliën met een hoog gehalte aan ontstekingsbevorderend omega 6. Reden 3: synthetische vitaminen. Aan veel vervangers worden synthetische vitaminen toegevoegd welke door het lichaam nauwelijks herkend worden en ook niet worden opgenomen.

Dit soort producten maken je darmen dus op verschillende manieren hartstikke kapot. Zo denk je dus dat je de juiste keuze aan het maken bent, omdat je dit op veel plekken terug kan vinden, maar nou blijkt het tegengestelde waar te zijn.

Als je herkend dat jouw klachten juist alleen maar erger zijn geworden, terwijl je dacht dat je gezondere keuzes aan het maken bent. Vraag jezelf dan het volgende eens af. Ben ik bereid om alles opzij te zetten dat ik dacht dat gezond was en opnieuw een gezond eetpatroon bouwen? Eentje waarin ik al mijn klachten op ga lossen met de juiste voedings- en leefstijlkeuzes?

Als je hier een volmondige ‘ja’ op kunt beantwoorden. Lees dan vooral snel verder. We gaan je helpen.

Optimaliseer spijsvertering

We hebben het vaak over hetgeen dat we eten, maar wist je dat de staat van zijn waarin je eet misschien nog wel belangrijker is dan hetgeen dat je eet?

Wanneer ons lichaam in de actiestand staat (noem het even gestresst zijn) dan is het lichaam bezig met overleving. Als je bezig bent met overleving, heeft je lichaam veel energie nodig voor een eventueel gevecht (fight) of om heel hard weg te rennen (flight). In deze staat van zijn, blokkeert het lichaam processen die veel energie vragen. Een van de zwaarste processen dat het lichaam moet uitvoeren is het verteren van voeding, dit werkt dus NIET optimaal wanneer je in die actiestand zit. Even als voorbeeld: ’s ochtends vroeg meteen scrollen, 2 koppen koffie, de file inrijden, werken, nog 2 koppen koffie, kut gesprek met de manager, nog 2 koppen koffie, de hele dag stilzitten, eind van de middag snel sporten, haasten naar de winkel, snel eten naar binnen werken, game of thrones, foto plaatsen, te weinig likes en dan willen slapen is een dag waarin je dus heel de dag in de actiestand staat. De makkelijkste weg terug? Neusademhaling. Hoe vaker, hoe beter. In ieder geval voor elke maaltijd even 2 minuten. Thank me later.

Eten zien

Wist je dat de spijsvertering begint in het brein? Zodra je aan eten denkt, begint het lichaam zich al langzaam voor te bereiden door spijsverteringssappen aan te maken. Het proces wordt versneld zodra je eten daadwerkelijk ziet én blijft zien. Het probleem hedendaags is dat we snel snel een bammetje naar binnen werken, terwijl we op insta scrollen, terwijl we achter de laptop zitten en het liefste nog een netflix show op de achtergrond hebben lopen. Zoals je kan begrijpen, snapt je brein dan niet meer waar het de voorkeur aan moet geven en zal de spijsvertering minder goed verlopen. Dus vanaf nu. Laptop dicht, tv uit, telefoon in de hoek. Klein woordje van dank, een aantal flinke ademteugen via de neus en lekker mindful genieten van je maaltje.

Kauwen

I had 99 problems, but actually chewing my food solved like 98 of them. Kauwen is zo’n verschrikkelijk belangrijke stap in de spijsvertering. Dit komt doordat je het eten 1. Fijnmaalt en 2. Het lichaam onwijs veel spijsverteringsenzymen vrijgeeft. Het speeksel in de mond zit gevuld met amylase dat helpt om de koolhydraatvertering goed te laten verlopen. Hierna komt het eten in de maag. Als je goed gekauwt hebt, is het eten een stuk kleiner én weet de maag dat het eten er aan komt. Doordat de maag goed is voorbereid zal het extra maagzuursappen produceren en zal er voldoende pepsine gemengd worden om eiwitten te splitsen in kleinere stukjes: aminozuren.

We snappen dat 20-30 keer kauwen per hap wellicht wat veel is, maar probeer er in ieder geval zo dicht mogelijk bij in de buurt te zitten. Maar Joep, ik begin mijn dag altijd met een eiwitshake of smoothie, is dat dan niet zo slim? Helaas denk ik dat dat niet de verstandigste keuze is, omdat je gewoonweg een mega belangrijke schakel van het spijsverteringskanaal weghaalt. Ooit een holbewoner met een smoothie gezien? Ik ook niet.

Hoe pas dit je dan toe in de praktijk? Welke voeding kun je dan wel goed eten?

Juiste voeding

Als je aan mij zou vragen hoe je het makkelijkste kunt zeggen of voeding gezond is of juist niet, krijg je het volgende antwoord: heeft de mens het gemaakt of heeft moeder natuur het gemaakt?

Als de mens met het eten heeft lopen rommelen, is het 9 van de 10 keer geen goede optie. Heeft moeder natuur het gemaakt, dan is het vaak wél de juiste optie. Voeding gemaakt door moeder natuurlijk zijn onbespoten. Oftewel: groenten en fruitsoorten, noten, vlees, vis, eieren, zuivel etc.

De wereld van voeding is eenmaal gigantisch verdeeld, maar als we gaan kijken naar de kern van hetgeen dat ze zeggen, dan gaat het altijd over whole foods. Niet bewerkte whole foods. Ben er zeker van dat jouw eetpatroon voor het overgrote deel bestaat uit deze soorten, dan weet ik zeker dat je goed op weg bent.

Een voorbeeld van hoe dat in de praktijk er uit zou kunnen zien.

Maaltijd 1: (rauwe) yoghurt, fruit uit het seizoen met wat paranoten, walnoten en een stukje pure chocolade.

Maaltijd 2: Salade van gekookte rode biet, rucola, zuurkool, wortel, olijfolie, balsamico azijn en geitenkaas.

Maaltijd 3: Gras gevoerde biefstuk met pompoenstamppot, rucola en gebakken paddenstoelen.

Allemaal vrij eenvoudig te maken in weinig tijd, bomvol alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Aantal eetmomenten

Zoals je hierboven al ziet heb ik drie eetmomenten uitgeschreven. Onze denkwijze op gezond eten gaat vaak over 3 eetmomenten, omdat we denken dat je in drie maaltijden de meeste voedingsstoffen binnen kan krijgen. Belangrijker nog niet vaker eten is de momenten van rust voor de spijsverteringsorganen.

Zelf was ik te gast in de Nieuwe Wereld (zie hier: ) en daar sprak ik over vasten. Veel uren NIET eten per dag is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je organen het de komende 80 jaar volhouden. Stel dat jij bij jezelf de hele dag het gaspedaal intrapt, 90 uur werkt per week en geen moment van rust krijgt. Denk je dat je dat lang vol zou houden? Ik denk het niet.

Hetzelfde geldt voor al die spijsverteringsorganen. Die hele weg van mond naar kont. Die moet voldoende rust hebben. Eet maaltijden bomvol voedingsstoffen, 3 keer per dag en eet zeker 14 uur niet. Wedden dat je de beste versie van jezelf wordt?

Wil jij graag meer leren over voeding? Dan hebben we wat leuks.

In de toekomst

Verder lopen de retreats op onze locatie langzaam vol. Het eerste Yin retreat vindt plaats op 22 april. Het eerste Yang retreat vindt plaats op 30 april. Twee compleet verschillende retreats op onze eigen locatie in Rosmalen. Een volle dag van 08:30 tot 20:00 waar we of lekker naar binnen gaan keren. Dat wil zeggen veel innerlijk werk met ademhaling, meditatie en yin. Daarnaast leren over stress systemen in het lichaam, verbinden met like minded people én een heerlijke lunch + diner. Het Yang retreat gaat juist over de andere kant. Het gaat over uit de comfortzone komen en juist in de actie duiken. Hierin ga je aan de slag met het leren over het bouwen van gezonde routines en die vol houden, je gaat aan de slag met fysieke uitdagingen zoals een ijsbad en een sportieve sessie. Uiteraard ook hierin weer samen met like minded people aan de slag.

Tijdens beide retreat dagen zal ik (Joep) vertellen over de lunch en het diner en waarom we voor bepaalde dingen in voeding moeten kiezen. Wil jij bij een van deze twee dagen aanwezig zijn? Boek dan snel je ticket via: www.leefatleet.nl

 

Meer blogs

Uitgelichte producten

Dagelijks op de hoogte blijven van alle do’s & Don’ts over gezond leven? Volg ons dan op Instagram!

Waar ben je naar op zoek?

Ben je een zakelijke klant?

Voor ons zakelijke aanbod kun je terecht op werkatleet.nl. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.